Великий піст 2019 року

З 11 березня по 27 квітня

Великий піст – найважливіший і найтриваліший піст у православних християн, головна мета якого – тілесне і духовне приготування до Великодня.

Великий піст є нагадуванням про сорокаденний піст Спасителя в пустелі, а також він вводить віруючих в Страсну седмицю і потім до основного християнського свята – Світлого Христового Воскресіння (Великдень).

Господь показав нам приклад, утримавшись від їжі 40 днів і 40 ночей в пустелі, звідки повернувся в силі Духа. Він сказав своїм учням, що диявол виганяється тільки молитвою і постом.

Православне свято Великий піст триває 48 днів і ділиться на чотири частини: Чотиридесятниця (перші 40 днів), Лазарева субота (доводиться на 6-у суботу свята), Вхід Господній в Єрусалим (Вербна неділя, 6-у неділю Великого посту) і Страсна седмиця (тиждень). Чотиридесятниця нагадує про 40 днів, які Ісус провів у пустелі, готуючись до проповіді. Так і віруючі під час посту готуються до Великодня і християнського життя в цілому, молитвою і боротьбою зі своєю гріховністю. Страсна седмиця – останній тиждень Великого посту. Цей тиждень (точніше, шість днів) присвячена спогадам страждань, смерті на хресті і поховання Ісуса Христа. Всі дні Страсного тижня називаються Великими: Великий понеділок, Великий вівторок і т.д.

Що можна і що не можна їсти у Великий Піст?

Під час святкування йде тілесна і духовна підготовка до Великодня.

Духовна складається з того, що під час свята більше часу приділяється молитві, духовному читанню, сповідям і причастя, видалення від усього гріховного.

Тілесна підготовка – вживання тільки пісної їжі. Не можна їсти м’ясо, рибу, яйця, молоко, не можна переїдати, курити і пити алкогольні напої. Дозволяється тільки рослинна їжа (фрукти, овочі, сухофрукти), соління (квашена капуста, солоні і мариновані огірки), сухарі, сушки, чай, гриби, горіхи, хліб чорний і сірий, киселі, каші на воді.

Також необхідно на весь період від Прощеної неділія до Світлого Великодня виключити тілесні втіхи і лихослів’я.

По суботах і неділях дозволяється вживати в їжу пісне масло, вино і їсти двічі на день. Наприклад, в Лазареву суботу можна їсти ікру, а на Благовіщення і у Вербну неділю – рибу.

Найсуворіші дні святкування – його перші чотири дні, а також вся Страсна седмиця (тиждень). Взагалі нічого не можна їсти в Чистий понеділок (перший день посту) і Велику П’ятницю (остання п’ятниця перед Великоднем, присвячена спогаду хресної смерті Ісуса Христа, зняття з хреста Його тіла і поховання). В першу ж п’ятницю Великого посту можна їсти лише варену пшеницю, підсолоджену медом або цукром.

В інший час свята харчування проходить за певним графіком: понеділок, середа, п’ятниця – сухоядение (вода, хліб, фрукти, овочі, компоти); вівторок, четвер – гаряча їжа без олії; субота та неділя – їжа з рослинним маслом.

Ослаблення поста з благословення священика дозволяється хворим, літнім людям, які подорожують, вагітним жінкам.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *